Pochodna funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Pochodna funkcji

Post autor: karina4 »

Oblicz pochodną funkcji
\(y=sin2x-cos^2x\)
Czy może mi ktoś napisać tak krok po kroku obliczenia. Dziękuje:)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Pochodna funkcji

Post autor: radagast »

karina4 pisze:Oblicz pochodną funkcji
\(y=sin2x-cos^2x\)
Czy może mi ktoś napisać tak krok po kroku obliczenia. Dziękuje:)
\(y'=2\cos 2x- 2\cos x \cdot (-\sin x)=2\cos 2x+2\cos x \cdot \sin x=2\cos 2x+ \sin 2x\)
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Post autor: karina4 »

Dzieki. Tez mi tyle wyszło, ale w kalkulatorze pochodnych jest inny wynik...wiec zwątpiłam.
ODPOWIEDZ