tożsamość trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jul3
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 paź 2018, 11:46
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

tożsamość trygonometria

Post autor: jul3 »

Proszę o pomoc:

\(2(sin ^ 6+ cos ^ 6) + 1 = 3(sin ^ 4 + cos ^ 4)\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(2(s^6+c^6)+1=3(s^4+c^4)\)
\(2s^6+2(1-s^2)^3+1=3(s^4+(1-s^2)^2)\\2s^6+2(1-3s^2+3s^4-s^6)+1=3(s^4+1-2s^2+s^4)\)
Wymnożyć i zredukować i okaże się
\(L=P\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ