ekstremum funkcji a różniczkowalność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

ekstremum funkcji a różniczkowalność

Post autor: karina4 »

Jeśli funkcja f(x) nie jest różniczkowalna w punkcie x to funkcja f(x) nie ma w x ekstremum? Czy to jest prawda ?
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Post autor: karina4 »

Wyznacz ekstremum funkcji \(y= \frac{1}{\sin x }\) gdy \(x \in <0,2 \pi >\) Dzięki za pomoc:)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: ekstremum funkcji a różniczkowalność

Post autor: radagast »

karina4 pisze:Jeśli funkcja f(x) nie jest różniczkowalna w punkcie x to funkcja f(x) nie ma w x ekstremum? Czy to jest prawda ?
Nie. Np |x| ma ekstremum w 0, choć nie jest tam różniczkowalna.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

karina4 pisze:Wyznacz ekstremum funkcji \(y= \frac{1}{\sin x}\) gdy \(x \in <0,2 \pi >\) Dzięki za pomoc:)
Na początek policz pochodną tej funkcji i określ jej dziedzinę.
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Post autor: karina4 »

Policzyłam pochodną , wyszła \(- \frac{cosx}{sin^2x}\) i co dalej ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Teraz wyznacz jej miejsca zerowe
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Post autor: karina4 »

Nie wiem czy dobrze : przyrównałam to do zera i wyszło mi \(\cos x=0\) czyli \(x= \frac{ \pi }{2} +k \pi\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Dobrze. Teraz znak pochodnej. (rozwiąż nierówność f'(x)>0 )
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Post autor: karina4 »

ale to wyjdzie tyle samo ....mam to ekstremum obliczyć na przedziale<0,2 \pi > to może na tych krańcach to obliczyć?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

karina4 pisze:ale to wyjdzie tyle samo ....
No coś Ty !
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Post autor: karina4 »

Jak możesz to wytłumacz mi to na chłopski rozum.... wiem jak wygląda funkcja ale z resztą to już kiepsko... znak badamy aby okreslic min lub max ?
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Post autor: karina4 »

jak obliczef^'(x) to wyjdzie cosx <0
ODPOWIEDZ