Granice ciągów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Fght56
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 gru 2018, 20:22
Podziękowania: 1 raz

Granice ciągów

Post autor: Fght56 »

Należy wyznaczyć granice ciągu. Ma wyjsc 1, ale nie potrafię tego zrobić :(.

An = (n^20+1)^3 / (n^3-2)^20
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granice ciągów

Post autor: radagast »

Fght56 pisze:Należy wyznaczyć granice ciągu. Ma wyjsc 1, ale nie potrafię tego zrobić :(.

An = (n^20+1)^3 / (n^3-2)^20
\(a_n= \frac{ \left(n^{20}+1 \right) ^3}{ \left(n^3-2 \right)^{20} }\)
i w liczniku , i w mianowniku jest wielomian stopnia 60.
Dla granicy istotne są tylko współczynniki przy jednomianach najwyższej potęgi, a te , i w liczniku, i w mianowniku wynoszą 1.
\(\frac{1}{1} =1\). Wniosek: \(\Lim_{n\to \infty }\frac{ \left(n^{20}+1 \right) ^3}{ \left(n^3-2 \right)^{20} }=1\)
ODPOWIEDZ