Funkcja kwadratowa - zadanie z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
m1505
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 wrz 2014, 07:39
Podziękowania: 1 raz

Funkcja kwadratowa - zadanie z parametrem

Post autor: m1505 »

Dana jest funkcja \(f(x) = x^2 - 2mx + 2m -1\). Dla jakich wartości parametru \(m\) do dziedziny funkcji należą dwie liczby \(a\) i \(b\) takie, że \(a + b = a^2 + b^2\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Funkcja kwadratowa - zadanie z parametrem

Post autor: radagast »

\(a + b = a^2 + b^2 \iff a+b= \left( a + b \right) ^2-2ab \iff 2m=4m^2-4m+2 \wedge \Delta> 0 \iff ... \iff m= \frac{1}{2}\)
ODPOWIEDZ