log(3-x)(x^2+2x-1)>2
2=log(3-x)(3-x)^2 i trzeba rozpatrzyć dwa przypadki 0<3-x<1 ; 3-x>1
Logarytmy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Musisz popracować nad zapisem.
Sadząc po warunkach chodzi o nierówność \(\log_{3-x}(x^2+2x-1)>2\)
Oto poprawny zapis:
Sadząc po warunkach chodzi o nierówność \(\log_{3-x}(x^2+2x-1)>2\)
Oto poprawny zapis:
Kod: Zaznacz cały
[tex]\log_{3-x}(x^2+2x-1)>2[/tex]
- \(0<3-x<1 \iff -1<x-3<0 \iff 2<x<3\)
wtedy nierówność z zadania ma postać \(\log_{3-x}(x^2+2x-1)>2 \iff x^2+2x-1<(3-x)^2\) - \(3-x>1 \iff x<2\)
wtedy nierówność z zadania ma postać \(\log_{3-x}(x^2+2x-1)>2 \iff x^2+2x-1>(3-x)^2\)
- Rozwiąż nierówność \(x^2+2x-1<(3-x)^2\) ale weź z niej wybierz tylko te iksy, które należą do przedziału (2,3)
- Rozwiąż nierówność \(x^2+2x-1>(3-x)^2\) i weź z niej tylko te iksy, które należą do przedziału \((- \infty ;2)\)
- połącz (zsumuj) te dwa zbiory rozwiązań
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(log_{3-x}(x^2+2x-1)>log_{3-x}(3-x)^2\)
I
\(0<3-x<1\)
Funkcje log malejące
\(x<3\;\;\;i\;\;\;\;x>2\;\;\;\;\;czyli\;\;\;\;x\in (2;3)\\
x^2+2x-1<(3-x)^2\\x^2+2x-1<9-6x+x^2\\8x<10\\x<1,25 \notin (2;3)\)
II
\(3-x>1\\x<2\)
Funkcja log rosnąca
\(x^2+2x-1>(3-x)^2\\8x>10\\x>1,25\\x\in ( \frac{5}{4};2)\)
Ostatecznie:
\(x\in ( \frac{5}{4};2)\)
I
\(0<3-x<1\)
Funkcje log malejące
\(x<3\;\;\;i\;\;\;\;x>2\;\;\;\;\;czyli\;\;\;\;x\in (2;3)\\
x^2+2x-1<(3-x)^2\\x^2+2x-1<9-6x+x^2\\8x<10\\x<1,25 \notin (2;3)\)
II
\(3-x>1\\x<2\)
Funkcja log rosnąca
\(x^2+2x-1>(3-x)^2\\8x>10\\x>1,25\\x\in ( \frac{5}{4};2)\)
Ostatecznie:
\(x\in ( \frac{5}{4};2)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.