Rozwiąż nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
knzxo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2018, 10:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Rozwiąż nierówność

Post autor: knzxo »

f(x)=3^2x + 2^2x g(x)=3^x-2 + 2^x

Rozwiąż nierówność f(1/2x)=g(x+1)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

podejrzewam, że to miało być tak:
\(f(x)=3^{2x} + 2^{2x} ,\ \ g(x)=3^{x-2} + 2^x\)

Rozwiąż nierówność \(f( \frac{1}{2}x )=g(x+1),\ a\ może\ f( \frac{1}{2x} )=g(x+1) \ ?\)
knzxo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2018, 10:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Tak, dokładnie

Post autor: knzxo »

radagast pisze:podejrzewam, że to miało być tak:
\(f(x)=3^{2x} + 2^{2x} ,\ \ g(x)=3^{x-2} + 2^x\)

Rozwiąż nierówność \(f( \frac{1}{2}x )=g(x+1),\ a\ może\ f( \frac{1}{2x} )=g(x+1) \ ?\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No to jak ma być ?
knzxo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2018, 10:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: knzxo »

pierwsza wersja
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(x)=3^{2x}+2^{2x}\\g(x)=3^{x-2}+2^x\\
f( \frac{1}{2}x)=g(x+1)\\3^x+2^x=3^{x-1}+2^{x+1}\\3^x-3^{x-1}=2^{x+1}-2^x\\3^x- \frac{1}{3}\cdot 3^x=2\cdot 2^x-2^x\\ \frac{2}{3} \cdot 3^x=2^x\\ \frac{2}{3}= \frac{2^x}{3^x}\\x=1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
knzxo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2018, 10:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re:

Post autor: knzxo »

Galen pisze:\(f(x)=3^{2x}+2^{2x}\\g(x)=3^{x-2}+2^x\\
f( \frac{1}{2}x)=g(x+1)\\3^x+2^x=3^{x-1}+2^{x+1}\\3^x-3^{x-1}=2^{x+1}-2^x\\3^x- \frac{1}{3}\cdot 3^x=2\cdot 2^x-2^x\\ \frac{2}{3} \cdot 3^x=2^x\\ \frac{2}{3}= \frac{2^x}{3^x}\\x=1\)

skąd wzięło się 2/3 w trzeciej linijce od dołu?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(1t-\frac{1}{3}t=\frac{2}{3}t\;\;\;\;\;tu\;\;\;\;\;t=3^x\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Albo tak:
jak się od jabłuszka odkroi jedną trzecią jabłuszka to zostaną dwie trzecie jabłuszka. Tak samo jest z \(3^x\) :)
ODPOWIEDZ