Pochodna funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Pochodna funkcji

Post autor: Kowal1998 »

1.Oblicz pochodną funkcji=\(\sqrt{x}\)(x+2)

2. Jeżeli dla pewnych liczb a<b<c pochodna funkcji f jest równa f'(x)=(x-a)(x-b)(x-c), to funkcja

a) jest wielomianem stopnia 5-tego
b)jest rosnąca w zbiorze <a,b> u <c,+\(\infty\))
c)ma maksimum lokalne w punkcie x=b

I mam pytanie dlaczego to nie może być odpowiedź b?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

To NIE MOŻE być odpowiedź b) z powodu symbolu sumy \(\cup\).
Prawidłowa odpowiedź to c).
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

ad1. Skorzystaj ze wzoru na pochodną iloczynu: \((fg)'=f'g+fg'\)
  • \(f\equiv \sqrt x\\
    g\equiv x+2\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

panb pisze:To NIE MOŻE być odpowiedź b) z powodu symbolu sumy \(\cup\).
Prawidłowa odpowiedź to c).
Jeszcze dopowiem, że ta funkcja rośnie w przedziale <a,b>, rośnie w <c,\(+ \infty\) ) ale nie koniecznie rośnie w <a,b> \(\cup\) <c,\(+ \infty\) )
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

tw. Darboux :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ