optymalizacja funkcje liniowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 152
- Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
- Podziękowania: 80 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
optymalizacja funkcje liniowe
Pani Barbata sprzedaje w swoim sklepiku płyty CD z muzyką i płyty DVD z filmami. Obecnie ma 130 płyt z muzyką i 90 płyt z filmami. Dziesięciu stałych klientów kupuje w każdym miesiącu po jednej płycie z filmem ( w ramach sieri "Mistrzowie Kina". W ciągu miesiąca pani Barbara sprzedaje wszystkich płyt nie wiecej niz 180 sztuk. Na sprzedaży każdej plyty CD zarabia 8.5 zł a na sprzedązy każdej płyty DVD - 12.3 zł. Oblicz ile maksymalnie moze zarobić w ciągu miesiąca Pani Barbara na sprzedaży płyt CD i DVD
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
90 x 12,30 + 90 x 8,50 = ..
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Często tu bywam
- Posty: 152
- Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
- Podziękowania: 80 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
optymalizacja funkcje liniowe
Właśnie mnie chodzi o optymalizację
x - ilość CD y - ilość DVD
Funkcja celu to f(x,y)=8,5x+12,3y
Wiemy że
x+y\(\le180\)
Nie potrafię stworzyć drugiej zależności
x - ilość CD y - ilość DVD
Funkcja celu to f(x,y)=8,5x+12,3y
Wiemy że
x+y\(\le180\)
Nie potrafię stworzyć drugiej zależności