Oblicz granicę funkcji.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Vacosq
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 24 paź 2018, 15:51
Podziękowania: 14 razy

Oblicz granicę funkcji.

Post autor: Vacosq »

Proszę o pomoc.

Oblicz granicę funkcji: \(\lim_{x \to\ + \infty} \frac{x^2-3x+1} {(2x+1)(4x-3)}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz granicę funkcji.

Post autor: radagast »

Vacosq pisze:Proszę o pomoc.

Oblicz granicę funkcji: \(\lim_{x \to\ + \infty} \frac{x^2-3x+1} {(2x+1)(4x-3)}\)
\(\Lim_{x \to\ + \infty} \frac{x^2-3x+1} {(2x+1)(4x-3)}= \frac{1}{8}\) , tu nie ma co debatować (iloraz współczynników przy najwyższych potęgach )
Vacosq
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 24 paź 2018, 15:51
Podziękowania: 14 razy

Post autor: Vacosq »

Nie potrzeba żadnych obliczeń?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Można podzielić licznik i mianownik przez \(x^2\) ale i tak wiadomo, że wyjdzie iloraz współczynników przy najwyższych potęgach więc po co....
Vacosq
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 24 paź 2018, 15:51
Podziękowania: 14 razy

Post autor: Vacosq »

Dobrze, to dziękuje za pomoc.
ODPOWIEDZ