obraz i przeciwobraz zbioru
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 64
- Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
obraz i przeciwobraz zbioru
wyznacz obraz i przeciw obraz zbioru <0,1>; <-1,1> funkcji f(x)= ||x-2| - 2|
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: obraz i przeciwobraz zbioru
wykres:
\(f(<0,1>)=<0,1>\) (obrazem zbioru \(<0,1>\) jest zbiór \(<0,1>\) )
\(f(<-1,1>)=<0,1>\) (obrazem zbioru \(<-1,1>\) jest zbiór \(<0,1>\) )
\(f^{-1}(<0,1>)=<-1,1> \cup <3,5>\) (przeciwobrazem zbioru \(<0,1>\) jest zbiór \(<-1,1> \cup <3,5>\) )
\(f^{-1}(<-1,1>)=<-1,1> \cup <3,5>\) (przeciwobrazem zbioru \(<-1,1>\) jest zbiór \(<-1,1> \cup <3,5>\) )
odczytując z wykresu:\(f(<0,1>)=<0,1>\) (obrazem zbioru \(<0,1>\) jest zbiór \(<0,1>\) )
\(f(<-1,1>)=<0,1>\) (obrazem zbioru \(<-1,1>\) jest zbiór \(<0,1>\) )
\(f^{-1}(<0,1>)=<-1,1> \cup <3,5>\) (przeciwobrazem zbioru \(<0,1>\) jest zbiór \(<-1,1> \cup <3,5>\) )
\(f^{-1}(<-1,1>)=<-1,1> \cup <3,5>\) (przeciwobrazem zbioru \(<-1,1>\) jest zbiór \(<-1,1> \cup <3,5>\) )