funkcja róznowartościowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

funkcja róznowartościowa

Post autor: mahidevran »

Wykaż, że poniższe funkcje są różnowartościowe i znaleźć \(f ^{-1}(x)\).
a)\(f(x)= 2x+3\)
b)\(f(x)= 5 \sqrt[5]{x} + 7\)
Proszę o pomoc :D
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: funkcja róznowartościowa

Post autor: radagast »

mahidevran pisze:Wykaż, że poniższe funkcje są różnowartościowe i znaleźć \(f ^{-1}(x)\).
a)\(f(x)= 2x+3\)
zał, że \(f(x_1)=f(x_2)\) pokażemy , że wtedy \(x_1=x_2\)
Dowód
\(f(x_1)=f(x_2) \iff 2x_1+3=2x_2+3 \iff 2x_1=2x_2 \iff x_1=x_2\)
cbdo :)
mahidevran pisze: b)\(f(x)= 5 \sqrt[5]{x} + 7\)
\(f(x_1)=f(x_2) \iff 5 \sqrt[5]{x_1} + 7=5 \sqrt[5]{x_2} + 7 \iff 5 \sqrt[5]{x_1} =5 \sqrt[5]{x_2} \iff \sqrt[5]{x_1} = \sqrt[5]{x_2}\iff x_1=x_2\)
cbdo :)
ODPOWIEDZ