logarytm

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

logarytm

Post autor: enta »

Zmierzono masę różnych zwierząt nietoperz -2g, wieloryb-100t, człowiek-80kg, prosię-160kg, krowa-320kg. Zaznacz te liczby na osi OX w zwykłej skali i skali logarytmicznej.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Niech skala liniowa będzie w kilogramach.
Zaznaczasz:
nietoperz: 0,002, wieloryb: 100 000 , człowiek: 80, prosię: 160, krowa: 320.
A skala logarytmiczna to ma logarytm o jakiej podstawie?
Załóżmy że dziesiętny. Zaznaczasz
nietoperz: log 0,002=-2,7, wieloryb: log 100 000=5 , człowiek: log 80=1,9 , prosię: log 160=2,2 , krowa: log 320=2,5.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

Poprostu na osi x zaznaczyć takie punkty - 2,7 ;5 itp?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Tak, o ile logarytm twojej skali logarytmicznej ma podstawę 10.
ODPOWIEDZ