Narysować wykres funkcji
h(x)=max{f(x), g(x)}.
Co oznacza ten zapis?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Rozumiem,że znasz przebieg funkcji f(x) oraz funkcji g(x).
Wykres funkcji h(x) to zbiór punktów które są wyżej,czyli f(x) jeśli f(x)-g(x)>0,a w przypadku gdy g(x)-f(x)>0 to wykres funkcji h będzie zbiorem punktów wykresu g.Trzeba ustalić przedziały w których jedna z funkcji jest powyżej drugiej.
Przykład:
\(f(x)=x^2-4\\g(x)=0,5x+1\\h(x)= \begin{cases} f(x)\;\;dla\;\;x\in (- \infty ;-2) \cup 2,5;+ \infty )\\g(x)\;\;\;dla\;\;\;x\in (-2;2 \frac{1}{2}) \end{cases}\)
Wykres funkcji h(x) to zbiór punktów które są wyżej,czyli f(x) jeśli f(x)-g(x)>0,a w przypadku gdy g(x)-f(x)>0 to wykres funkcji h będzie zbiorem punktów wykresu g.Trzeba ustalić przedziały w których jedna z funkcji jest powyżej drugiej.
Przykład:
\(f(x)=x^2-4\\g(x)=0,5x+1\\h(x)= \begin{cases} f(x)\;\;dla\;\;x\in (- \infty ;-2) \cup 2,5;+ \infty )\\g(x)\;\;\;dla\;\;\;x\in (-2;2 \frac{1}{2}) \end{cases}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.