Dana jest funkcja kwadratowa \(6x^ 2 + x +1\)
a. wyznacz wspolrzedne wierzcholka paraboli
b.zapisz postac kanoniczna funkcji
c.wyznacz miejsce zerowe funkcji
d.zapisz postac iloczynowa funkcji
e.podaj punkty przeciecia wykresu funkcji z osiami ukladu wspolrzednch
f. naszkicuj wykres funkcji
g. okresl kiedy funkcja rosnie a kiedy maleje
Funkcja ! Pomocy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(f(x)=6x^2+x+1\\a=6\;\;\;\;\;\;b=1\;\;\;\;\;\;\;\;\;c=1\\x_{wierzchołka}=\frac{-1}{12}\;\;\;\Delta=1-24=-23\;\;\;\;\;y_{wierzchołka}=\frac{23}{24}\)
\(W=(-\frac{1}{12};\frac{23}{24})\)
b)
\(f(x)=6(x+\frac{1}{12})^2+\frac{23}{24}\)
c)Brak miejsc zerowych
\(\Delta<0\)
d)Brak postaci iloczynowej
e)Oś OY przecina w punkcie (0;1)
Osi OX nie przecina
g)
Funkcja maleje dla \(x\in (- \infty ;- \frac{1}{12}]\\rośnie\;dla\;\;x\in [- \frac{1}{12};+ \infty )\)
Wykres narysujesz samodzielnie,tym bardziej,że znasz wierzchołek i punkt wspólny paraboli z osią pionową...
\(W=(-\frac{1}{12};\frac{23}{24})\)
b)
\(f(x)=6(x+\frac{1}{12})^2+\frac{23}{24}\)
c)Brak miejsc zerowych
\(\Delta<0\)
d)Brak postaci iloczynowej
e)Oś OY przecina w punkcie (0;1)
Osi OX nie przecina
g)
Funkcja maleje dla \(x\in (- \infty ;- \frac{1}{12}]\\rośnie\;dla\;\;x\in [- \frac{1}{12};+ \infty )\)
Wykres narysujesz samodzielnie,tym bardziej,że znasz wierzchołek i punkt wspólny paraboli z osią pionową...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Funkcja ! Pomocy
Doradzam zrobić wszystko to dla funkcji \(y=6x^ 2 + x -1\) (myślę ,że o taką właśnie chodziło autorowi zadania).mydesiire pisze:Dana jest funkcja kwadratowa \(6x^ 2 + x +1\)
a. wyznacz wspolrzedne wierzcholka paraboli
b.zapisz postac kanoniczna funkcji
c.wyznacz miejsce zerowe funkcji
d.zapisz postac iloczynowa funkcji
e.podaj punkty przeciecia wykresu funkcji z osiami ukladu wspolrzednch
f. naszkicuj wykres funkcji
g. okresl kiedy funkcja rosnie a kiedy maleje
( a może miało być \(y=-6x^ 2 + x +1\)...)