Mam wyznaczyc dziedzinę funkcji :
f(x)=\(\frac{ \sqrt{x-1} }{ \sqrt{x} }\)
Wiec zrobiłem to jako
\(x \ge 0\)
oraz
\(x+1 \ge 0
x \ge -1\)
wyszło mi więc, że dziedzina należy \(\le -1,+ \infty > / \left\{0 \right\}\)
jednak w odpowiedziach mam że \(<0,+ \infty>\)
i nie do końca rozumiem dlaczego
Wyznacz dziedzinę funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 lut 2018, 17:01
- Podziękowania: 1 raz
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Obie odpowiedzi są błędne.
Dla podanej funkcji \(f(x)= \frac{ \sqrt{x-1} }{ \sqrt{x} }\) masz:
\(D:\\
\begin{cases} x-1 \ge 0 \\ x \ge 0 \\ \sqrt{x} \neq 0 \end{cases} \So \begin{cases} x \ge 1 \\ x \ge 0 \\ x \neq 0 \end{cases} \So x \ge 1\)
Prawdopodobnie błędnie przepisałeś funkcję i miało być \(f(x)= \frac{ \sqrt{x+1} }{ \sqrt{x} }\) , a wtedy :
\(D:\\
\begin{cases} x+1 \ge 0 \\ x \ge 0 \\ \sqrt{x} \neq 0 \end{cases} \So \begin{cases} x \ge -1 \\ x \ge 0 \\ x \neq 0 \end{cases} \So x >0\)
Dla podanej funkcji \(f(x)= \frac{ \sqrt{x-1} }{ \sqrt{x} }\) masz:
\(D:\\
\begin{cases} x-1 \ge 0 \\ x \ge 0 \\ \sqrt{x} \neq 0 \end{cases} \So \begin{cases} x \ge 1 \\ x \ge 0 \\ x \neq 0 \end{cases} \So x \ge 1\)
Prawdopodobnie błędnie przepisałeś funkcję i miało być \(f(x)= \frac{ \sqrt{x+1} }{ \sqrt{x} }\) , a wtedy :
\(D:\\
\begin{cases} x+1 \ge 0 \\ x \ge 0 \\ \sqrt{x} \neq 0 \end{cases} \So \begin{cases} x \ge -1 \\ x \ge 0 \\ x \neq 0 \end{cases} \So x >0\)
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 lut 2018, 17:01
- Podziękowania: 1 raz