Witam, potrzebuje pomocy/lekkiego naprowadzenia jak zabrać się za narysowanie wozru funkcji:
\(\log_2 \frac{x^2 - 4}{|x| - 2}\)
Jedyne do czego doszedłem to to, że dziedziną jest \(R - { -2,2}\)
Z góry dziękuje za pomoc
Funkcja logarytmiczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=l ... %7Cx%7C-2)
musisz przekopiować cały link i wkleić do przeglądarki
musisz przekopiować cały link i wkleić do przeglądarki
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(y=\log_2 \frac{x^2 - 4}{|x| - 2}\)
\(D= \rr \bez \left\{ -2,2\right\}\)
\(y=\log_2 \frac{ \left( |x| - 2\right) \left( |x| + 2\right)}{|x| - 2}\)
\(y=\log_2 \left( |x| + 2\right)\)
i rysujemy kolejno:
\(y=\log_2x\)
\(y=\log_2 \left( x + 2\right)\)
\(y=\log_2 \left(| x| + 2\right)\)
(Przypuszczam, że o to chodziło w zadaniu)
w rezultacie otrzymujemy takie coś: oczywiście w punktach A i B są dziurki .
\(D= \rr \bez \left\{ -2,2\right\}\)
\(y=\log_2 \frac{ \left( |x| - 2\right) \left( |x| + 2\right)}{|x| - 2}\)
\(y=\log_2 \left( |x| + 2\right)\)
i rysujemy kolejno:
\(y=\log_2x\)
\(y=\log_2 \left( x + 2\right)\)
\(y=\log_2 \left(| x| + 2\right)\)
(Przypuszczam, że o to chodziło w zadaniu)
w rezultacie otrzymujemy takie coś: oczywiście w punktach A i B są dziurki .