Zbiór wartości funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Zbiór wartości funkcji

Post autor: Januszgolenia »

Wyznacz zbiór wartości funkcji \(f(x)= \frac{7}{sin^2x-sinx-12}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(<-\frac{7}{10}, - \frac{7}{12} >\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(f(x)= \frac{7}{(\sin x- \frac{1}{2} )^2- \frac{49}{4} } \\
\frac{7}{( -1 - \frac{1}{2} )^2- \frac{49}{4} } \le f(x) \le \frac{7}{(\frac{1}{2} - \frac{1}{2} )^2- \frac{49}{4} } \\
\frac{7}{-10} \le f(x) \le \frac{7}{ \frac{-49}{4} }\)
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Zbiór wartości funkcji

Post autor: Januszgolenia »

Mnie wyszło takie rozwiązanie jak korki_fizyka a w odpowiedzi w zbiorze jest \(<- \frac{7}{10},- \frac{4}{7}>\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Ja też mam przedział
\(<- \frac{7}{10};- \frac{4}{7}>\)
Funkcja z mianownika
\(t^2-t-12\) ma miejsca zerowe t=-3 oraz t=4,więc wartość ekstremalną osiąga dla t=1/2
Uwzględniając warunek,że \(t \in <-1;1>\) trzeba policzyć wartość funkcji f dla
\(sinx=-1\\sinx=0\\sinx=1\\sinx= \frac{1}{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ