Jak obliczyć zbiór wartości funkcji \(\frac{x^2+1}{x}\) z klasy I bez użycia pochodnych i asymptot.
Znam odpowiedź, ale jak to wyliczyć.
Niby można napisać \(\frac{x^2+1}{x}=x +\frac{1}{x}\) ale co dalej?
Można też \(\frac{x^2+1}{x}= \frac{(x+1)^2}{x}-2\) oraz \(\frac{x^2+1}{x}= \frac{(x-1)^2}{x}+2\)
ale to też nic nie daje.
Przypominam I klasa liceum.
Zbiór wartości funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 07 kwie 2015, 15:17
- Podziękowania: 1 raz
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
`1)
zał: x>0
\(f(x)=x+ \frac{1}{x}=2 \cdot \frac{x+ \frac{1}{x} }{2} \ge 2 \sqrt{x \cdot \frac{1}{x} } =2\)
średnia arytmetyczna jest tu równa średniej geometrycznej dla \(x= \frac{1}{x}\) czyli dla \(x=1\)
Wniosek:
Dla dodatnich argumentów zbiorem wartości funkcji są liczby niemniejsze od 2, a minimum równa 2 osiąga dla x=1.
2)
\(-f(-x)=-(-x+ \frac{1}{-x} )=f(x)\)
Wniosek:
Funkcja jest nieparzysta więc dla ujemnych argumentów zbiorem jej wartości są liczby niewiększe od -2, a maksimum równe -2 osiąga dla x=-1.
zał: x>0
\(f(x)=x+ \frac{1}{x}=2 \cdot \frac{x+ \frac{1}{x} }{2} \ge 2 \sqrt{x \cdot \frac{1}{x} } =2\)
średnia arytmetyczna jest tu równa średniej geometrycznej dla \(x= \frac{1}{x}\) czyli dla \(x=1\)
Wniosek:
Dla dodatnich argumentów zbiorem wartości funkcji są liczby niemniejsze od 2, a minimum równa 2 osiąga dla x=1.
2)
\(-f(-x)=-(-x+ \frac{1}{-x} )=f(x)\)
Wniosek:
Funkcja jest nieparzysta więc dla ujemnych argumentów zbiorem jej wartości są liczby niewiększe od -2, a maksimum równe -2 osiąga dla x=-1.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 07 kwie 2015, 15:17
- Podziękowania: 1 raz
Re:
Czyli zawsze mam porównywac średnią arytmetyczną z geometryczną?kerajs pisze:`1)
zał: x>0
\(f(x)=x+ \frac{1}{x}=2 \cdot \frac{x+ \frac{1}{x} }{2} \ge 2 \sqrt{x \cdot \frac{1}{x} } =2\)
średnia arytmetyczna jest tu równa średniej geometrycznej dla \(x= \frac{1}{x}\) czyli dla \(x=1\)
Wniosek:
Dla dodatnich argumentów zbiorem wartości funkcji są liczby niemniejsze od 2, a minimum równa 2 osiąga dla x=1.
Czy ta metoda zawsze skutkuje?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Aby ustalić zbiór wartości funkcji wystarczy obliczyć dla jakich wartości m prosta y=m ma punkty wspólne z wykresem
funkcji \(f(x)=\frac{x^2+1}{x}\),Wtedy zbiór tych m jest zbiorem wartości funkcji f.
W tym celu rozważasz równanie z parametrem m.
\(\frac{x^2+1}{x}=m\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;x\neq 0\\x^2+1=mx\\x^2-mx+1=0\\\Delta=m^2-4\\\Delta \ge 0\;\;\;\;gdy\;\;\;m^2-4 \ge 0\\czyli\\m\in (- \infty ;-2> \cup <2;+ \infty )\)
Każda prosta pozioma o równaniu y=m ma punkty wspólne z wykresem funkcji f,a to oznacza,że funkcja f
przyjmuje wartości od \(- \infty\) do (-2) oraz od 2 do \(+ \infty\)
Jeśli \(m\in (-2;2)\) to równanie f(x)=m nie ma rozwiązania,bo delta <0.
Oznacza to,że ten przedział (-2;2) nie zawiera wartości funkcji f.
funkcji \(f(x)=\frac{x^2+1}{x}\),Wtedy zbiór tych m jest zbiorem wartości funkcji f.
W tym celu rozważasz równanie z parametrem m.
\(\frac{x^2+1}{x}=m\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;x\neq 0\\x^2+1=mx\\x^2-mx+1=0\\\Delta=m^2-4\\\Delta \ge 0\;\;\;\;gdy\;\;\;m^2-4 \ge 0\\czyli\\m\in (- \infty ;-2> \cup <2;+ \infty )\)
Każda prosta pozioma o równaniu y=m ma punkty wspólne z wykresem funkcji f,a to oznacza,że funkcja f
przyjmuje wartości od \(- \infty\) do (-2) oraz od 2 do \(+ \infty\)
Jeśli \(m\in (-2;2)\) to równanie f(x)=m nie ma rozwiązania,bo delta <0.
Oznacza to,że ten przedział (-2;2) nie zawiera wartości funkcji f.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.