Zadanie optymalizacja - pochodna funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konrad516
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 24 kwie 2018, 14:04
Płeć:

Zadanie optymalizacja - pochodna funkcji

Post autor: konrad516 »

Witam, jak z takiej funkcji policzyć pochodną?
Wiem że do tego momentu jest dobrze bo na wolframie wychodzi max 10, co jest zgodne z odpowiedziami.
Zadanie + moje rozwianie w załączniku
Obrazek
Z góry dzięki za pomoc
konrad516
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 24 kwie 2018, 14:04
Płeć:

Post autor: konrad516 »

Obrazek
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Przecież to wyglsada na prostą funkcję liniową lub też pochodną iloczynu. Zapisz wzór przy pomocy TeX'a: viewtopic.php?f=21&t=12615
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
konrad516
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 24 kwie 2018, 14:04
Płeć:

Re: Zadanie optymalizacja - pochodna funkcji

Post autor: konrad516 »

\(f(x)= \frac{(a+5)*( \sqrt{-a^2 +10a+75)} }{4}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(f(x)= \frac{(x+5)*( \sqrt{-x^2 +10x+75)} }{4}\)
\(f'(x)= \frac{1}{4} \left(\sqrt{-x^2 +10x+75)}+(x+5) \cdot \frac{-2x+10}{2\sqrt{-x^2 +10x+75)}} \right)=\\
\frac{1}{4} \left(\sqrt{-x^2 +10x+75}- \frac{(x+5)^2}{\sqrt{-x^2 +10x+75}} \right)=\\
\frac{1}{2} \frac{-x^2+25}{\sqrt{-x^2 +10x+75}}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

brawo :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ