Oblicz granice
http://i65.tinypic.com/2euhr35.jpg
Kompletnie nie wiem jak to zrobić, jakby mógł mi to ktoś wytłumaczyć
Oblicz granice
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re:
\(\Lim_{x\to \infty } ( \sqrt{x^2 + 7} - \sqrt{x^2 - 1} )=
\Lim_{x\to \infty } \frac{ ( \sqrt{x^2 + 7} - \sqrt{x^2 - 1} )( \sqrt{x^2 + 7} + \sqrt{x^2 - 1} )}{( \sqrt{x^2 + 7} + \sqrt{x^2 - 1} )}=\\=\Lim_{x\to \infty } \frac{ 8}{( \sqrt{x^2 + 7} + \sqrt{x^2 - 1} )}= \frac{8}{ \infty } =0\)
\Lim_{x\to \infty } \frac{ ( \sqrt{x^2 + 7} - \sqrt{x^2 - 1} )( \sqrt{x^2 + 7} + \sqrt{x^2 - 1} )}{( \sqrt{x^2 + 7} + \sqrt{x^2 - 1} )}=\\=\Lim_{x\to \infty } \frac{ 8}{( \sqrt{x^2 + 7} + \sqrt{x^2 - 1} )}= \frac{8}{ \infty } =0\)