Szukam prawidłowego wyniku dla równania trygonometrycznego poniżej, gdzie x jest kątem rozwartym:
Wiadomo, że \(\ctg ^2x=100\), oblicz: \(\frac{3 \sin x+4 \cos x}{ \sin x-2 \cos x}\).
W odpowiedziach do zbioru zadań (kl. 2 zakres podstawowy) widnieje: 2, zaś mi wychodzi \(\frac{-37}{21}\)
Nie wiem gdzie mam błąd:
\(\ctg x= \frac{ \cos x}{ \sin x}= \frac{-10}{1}\)
\(\cos x=-10 \sin x\)
po podstawieniu do równania wychodzi mi \(\frac{-37}{21}\)
Czy to jest dobrze?
równanie trygonometr. (oblicz)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: równanie trygonometr. (oblicz)
Coś namieszano w twojej książce skoro:
\(\frac{3 \sin x+4 \cos x}{ \sin x-2 \cos x}= \frac{3+4\ctg x}{1-2\ctg x}=...\)
a)
\(\ctg x=10\\
\frac{3 \sin x+4 \cos x}{ \sin x-2 \cos x}= \frac{3+4\ctg x}{1-2\ctg x}= \frac{43}{-19}\)
b)
\(\ctg x=-10\\
\frac{3 \sin x+4 \cos x}{ \sin x-2 \cos x}= \frac{3+4\ctg x}{1-2\ctg x}= \frac{-37}{21}\)
\(\frac{3 \sin x+4 \cos x}{ \sin x-2 \cos x}= \frac{3+4\ctg x}{1-2\ctg x}=...\)
a)
\(\ctg x=10\\
\frac{3 \sin x+4 \cos x}{ \sin x-2 \cos x}= \frac{3+4\ctg x}{1-2\ctg x}= \frac{43}{-19}\)
b)
\(\ctg x=-10\\
\frac{3 \sin x+4 \cos x}{ \sin x-2 \cos x}= \frac{3+4\ctg x}{1-2\ctg x}= \frac{-37}{21}\)