Wyznacz dziedzine funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dumel876
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2018, 23:03
Płeć:

Wyznacz dziedzine funkcji

Post autor: Dumel876 »

https://zapodaj.net/b1dade99bfbf4.jpg.html zadanie w linku :)

\(y= \sqrt{-x^2+3x-12}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wyrażenie pod pierwiastkiem nie może być ujemne.
Tu jest
\(-x^2+3x-12\\\Delta=9-48<0\)
Parabola ma ramiona w dół i nie przecina osi OX,czyli wyrażenie przyjmuje wartości ujemne.
\(D= \emptyset\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ