Oblicz a tak by punkt ( -3 ,12 ) nalezał do wykresu funckji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dumel876
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2018, 23:03
Płeć:

Oblicz a tak by punkt ( -3 ,12 ) nalezał do wykresu funckji

Post autor: Dumel876 »

https://zapodaj.net/c23961c1eef0d.jpg.html zadanie w linku :)
\(y=ax^2+5\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(y=ax^2+5\;\;\;\;\;i\;\;\;\;x=-3\;\;\;i\;\;\;y=12\\a\cdot(-3)^2+5=12\\9a+5=12\\9a=7\\a=\frac{7}{9}\)

Wzór funkcji:
\(y=\frac{7}{9}x^2+5\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ