Wiedzać , ze A ( 2 , -5 ) i B ( 3 , 4 ) znajdz rownanie pr.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dumel876
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2018, 23:03
Płeć:

Wiedzać , ze A ( 2 , -5 ) i B ( 3 , 4 ) znajdz rownanie pr.

Post autor: Dumel876 »

Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(A=(2;-5)\\y=ax+b\\-5=2a+b\)
\(B=(3;4)\\4=3a+b\)
Rozwiąż układ równań i oblicz współczynniki a oraz b.
\(\begin{cases} 2a+b=-5\\3a+b=4\end{cases}\)

\(b=4-3a\\2a+4-3a=-5\\-a=-9\\a=9\)
\(b=4-3\cdot 9=4-27=-23\)

Prosta ma równanie
\(y=9x-23\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ