Zapisz w nakrótrzej postaci :)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dumel876
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2018, 23:03
Płeć:

Zapisz w nakrótrzej postaci :)

Post autor: Dumel876 »

https://zapodaj.net/b14374d914d7d.jpg.html link z poleceniem :)

\(\frac{3x+1}{x-2}- \frac{2x-1}{x+3}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{3x+1}{x-2}- \frac{2x-1}{x+3}= \frac{(3x+1)(x+3)-(x-2)(2x-1)}{(x-2)(x+3)}=\\= \frac{3x^2+9x+x+3-2x^2+x+4x-2}{(x-2)(x+3)}= \frac{x^2+15x+1}{(x-2)(x+3}\)
\(x \neq 2\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;x \neq -3\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ