Wyznacz dziedzine funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dumel876
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2018, 23:03
Płeć:

Wyznacz dziedzine funkcji

Post autor: Dumel876 »

https://zapodaj.net/36f72e10837d4.jpg.html zadanie :) prosze o pomoc

\(f(x)=\frac{2x-1}{x+1}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(x)= \frac{2x-1}{x+1}\\x+1 \neq 0\\x \neq -1\\D=R \bez \left\{ -1\right\}=(- \infty ;-1) \cup (-1;+ \infty )\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ