Rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dumel876
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2018, 23:03
Płeć:

Rozwiąż równanie

Post autor: Dumel876 »

https://zapodaj.net/45d2729b33d0b.jpg.html Link z zadaniem :)

\(x^3+2x^2-8x-16=0\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(x^2(x+2)-8(x+2)=0\\(x+2)(x^2-8)=0\\x+2=0\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;x^2-8=0\\x_1=-2\\x_2=\sqrt{8}=2\sqrt{2}\\x_3=-2\sqrt{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ