Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Posty: 33 Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:
Post
autor: leszek23 » 05 kwie 2018, 09:07
Zadanie 2. Oblicz pochodne funkcji:
a.) f(x) = 3x^3 - x^2 + 4x - 7, x należy R
b.) g(x) = pierw. z x + 3/x, x należy R{0}
Proszę o rozwiązanie.
kerajs
Fachowiec
Posty: 2963 Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:
Post
autor: kerajs » 05 kwie 2018, 09:32
a)
\(f'=9x^2-2x\)
b)
\(g'= \frac{1}{2 \sqrt{x+ \frac{3}{x} } }(x+ \frac{3}{x})' =\frac{1}{2 \sqrt{x+ \frac{3}{x} } }(1+ \frac{-3}{x^2})\)
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 05 kwie 2018, 10:04
chyba,że b) wygląda tak: \(g(x) = \sqrt{x} + \frac{3}{x} ,\ x \in R \bez {0}\)
wtedy \(g'(x) = \frac{1}{2 \sqrt{x}} - \frac{3}{x^2},\ x \in R \bez {0}\)
leszek23
Rozkręcam się
Posty: 33 Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:
Post
autor: leszek23 » 05 kwie 2018, 10:10
A w b.) nie powinno być f(X) = 9x^2 - 2x +4?
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 05 kwie 2018, 10:11
kerajs pisze: a)
\(f'=9x^2-2x\)
A tu się Kerajs pomylił . Powinno być
\(f'=9x^2-2x+4\)
leszek23
Rozkręcam się
Posty: 33 Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:
Post
autor: leszek23 » 05 kwie 2018, 10:23
A w b.) jest taki zapis:
g(x) = pierw. z x + 3/x, x należy R{0}
lub to samo w inny sposób zapisane:
g(x) = 1/2 x + 3/x, x należy R{0}
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 05 kwie 2018, 10:39
leszek23 pisze: A w b.) jest taki zapis:
g(x) = pierw. z x + 3/x, x należy R{0}
lub to samo w inny sposób zapisane:
g(x) = 1/2 x + 3/x, x należy R{0}
to samo inaczej zapisane to chyba tak:
\(g(x) = x^ \frac{1}{2} + \frac{3}{x}\)
albo nawet
\(g(x) = x^ \frac{1}{2} + 3x^{-1}\)
i w związku z tym
\(g'(x) = \frac{1}{2} x^ {-\frac{1}{2}} - 3x^{-2}= \frac{1}{2 \sqrt{x} } - \frac{3}{x^2}\)