Funkcja kwadratowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Funkcja kwadratowa

Post autor: leszek23 »

Zadanie 4.
Rozwiąż nierówność:
3x^2 + 4x - 4 >0

Proszę o rozwiązanie.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(3x^2 + 4x - 4 =0\\
x= \frac{2}{3} \vee x=-2\\
3x^2 + 4x - 4 >0 \So x \in \left(- \infty ,-2 \right) \cup \left( \frac{2}{3}, \infty \right)\)
ODPOWIEDZ