Funkcja kwadratowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Funkcja kwadratowa

Post autor: leszek23 »

Zadanie 3.
Obwód prostokątnej działki jest równy 100m. Zapisz funkcję, która przedstawia zależność pola powierzchni działki od długości jednego z boków prostokąta? Kiedy pole powierzchni działki będzie największe.

Proszę o rozwiązanie.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P=ab=a( \frac{100-2a}{2} )=50a-a^2\\
P'=50-2a\\
WK:\\
50-2a=0 \So a=25\\
P_{max}=P(a=25)\)
ODPOWIEDZ