Pochodna funkcji 1

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Pochodna funkcji 1

Post autor: leszek23 »

Zadanie 1.
Oblicz iloraz różnicowy funkcji \(f(x) = 3^x\), \(x \in R\), jeżeli \(x_1=2\ i\ x_2= 4\).
Proszę o rozwiązanie.X
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Pochodna funkcji 1

Post autor: radagast »

leszek23 pisze:Zadanie 1.
Oblicz iloraz różnicowy funkcji \(f(x) = 3^x\), \(x \in R\), jeżeli \(x_1=2\ i\ x_2= 4\).
Proszę o rozwiązanie.X
\(\frac{f(x_1)-f(x_2)}{x_1-x_2}= \frac{3^2-3^4}{2-4}= \frac{9-81}{2-4} =36\)
ODPOWIEDZ