Dwa różne miejsca zerowe funkcji z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Dwa różne miejsca zerowe funkcji z parametrem

Post autor: Januszgolenia »

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, \((m \in R)\), dla których funkcja określona wzorem \(f(x)=(m+1)x^2-2 \sqrt{2}x+m+2\) ma dwa różne miejsca zerowe \(x_1, x_2\) takie, że \(x_1 \cdot x_2 \ge m\).
Moje rozwiązanie to \(x \in (-3,- \sqrt{2}) \cup (-1,0)\)
Odp. w zbiorze \(x \in (-3,- \sqrt{2})\).
Kto ma rację.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Mam taką radę:
podstaw \(m=- \frac{1}{2}\) i sprawdź jakie wtedy są pierwiastki i czy ich iloczyn jest nie mniejszy niż \(- \frac{1}{2}\)
Moim zdaniem jest , czyli masz rację , a w odpowiedziach jest błąd.
kwoch
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 25 lip 2009, 09:19
Podziękowania: 49 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: kwoch »

ODPOWIEDZ