Wykres
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Radzę policzyć okres funkcji
\(y=cos (kx)\;\;\;\;\;\;okres \;\;T= \frac{2\pi}{k}\)
Np. y=cos 2x ma okres \(T= \frac{2\pi}{2}=\pi\)
\(y= cos(\frac{1}{3}x)\;\;ma\;okres\;T= \frac{2\pi}{ \frac{1}{3} }=6\pi\)
Analogicznie
\(f(x)=cos(2\pi x )\;\;\;\;okres\;\;\;T= \frac{2\pi}{2\pi}=1\)
Cały cykl kosinusoidy musi zmieścić się w odcinku od zera do 1 .
\(f(0)=1\\f( \frac{1}{4})=0\\f( \frac{2}{4})=-1\\f( \frac{3}{4})=0\\f( \frac{4}{4})=f(1)=1\)
Jest cały cykl,a potem już tylko powtórzenia zgodnie z okresem zasadniczym T=1.
\(y=cos (kx)\;\;\;\;\;\;okres \;\;T= \frac{2\pi}{k}\)
Np. y=cos 2x ma okres \(T= \frac{2\pi}{2}=\pi\)
\(y= cos(\frac{1}{3}x)\;\;ma\;okres\;T= \frac{2\pi}{ \frac{1}{3} }=6\pi\)
Analogicznie
\(f(x)=cos(2\pi x )\;\;\;\;okres\;\;\;T= \frac{2\pi}{2\pi}=1\)
Cały cykl kosinusoidy musi zmieścić się w odcinku od zera do 1 .
\(f(0)=1\\f( \frac{1}{4})=0\\f( \frac{2}{4})=-1\\f( \frac{3}{4})=0\\f( \frac{4}{4})=f(1)=1\)
Jest cały cykl,a potem już tylko powtórzenia zgodnie z okresem zasadniczym T=1.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.