funkcje

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

funkcje

Post autor: enta »

Zbadaj przebieg zmienności funkcji \(y= \frac{1}{x^2+2x}\) . Ile rozwiązań ma równanie \(m= \frac{1}{x^2+2x}\) w zależności od parametru m?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

0 rozwiązań dla \(m \in \left( - 1,0 \right\rangle\)
1 rozwiązania dla \(m =-1\)
2 rozwiązania dla \(m \in \left( - \infty,- 1 \right) \cup \left(0, \infty \right)\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ma rację , bo wykres jest taki:
ScreenHunter_271.jpg
ScreenHunter_271.jpg (18.03 KiB) Przejrzano 1208 razy
ODPOWIEDZ