Naszkicuj wykres funkcji trygonometrycznej, podaj m. zerowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
vb_
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 27 sty 2018, 15:51
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Naszkicuj wykres funkcji trygonometrycznej, podaj m. zerowe

Post autor: vb_ »

Naszkicuj wykres funkcji \(f(x)\), podaj miejsca zerowe w przedziale \(\langle -2\pi, 10\pi \rangle\):
\(f(x)=sin^2x+|cosx|\cdot cos x\)

Jak postępować z tą funkcją żeby poprawnie móc ją narysować?
___
cziluj bajere wariacie
\(A^{*}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(f(x)=sin^2x+|cosx|\cdot cos x= \begin{cases} sin^2x+ cos^2 x\ \ \ dla \cos x \ge 0\\sin^2x- cos^2 x\ \ \ dla \cos x \le 0 \end{cases}= \begin{cases} 1\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla \cos x \ge 0\\- cos 2 x\ \ \ dla \cos x \le 0 \end{cases}\)
ScreenHunter_263.jpg
ScreenHunter_263.jpg (20.36 KiB) Przejrzano 1007 razy
ODPOWIEDZ