są na to jakieś wzory albo sprytne sposoby ?
1.
\(\left( \tg \left( 25^ \circ \right)+ \tg \left( 65^ \circ \right) \right) \cdot \sin \left(25^ \circ \right) \cdot \sin \left( 65^ \circ \right)\)
2.
Jeśli \(cos \left( \alpha \right) = \frac{3}{4}\)
\(\sqrt{9 \cdot \tg ^2 \left( \alpha \right)-6 }\)
pozdrawiam licząc na pomoc z opisem rozwiązania
jak obliczyć sumy i iloczyny funkcji trygonometrycznych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
Zastosuj wzory redukcyjne
\(tg25^o=tg(90-65^o)=ctg 65^o\\sin25^o=sin(90-65^o)=cos 65^o\)
Wstaw do wyrażenia
\((ctg65^o+tg65^o)cos65^o sin65^o=( \frac{cos65^o}{sin65^o}+\frac{sin65^o}{cos65^o})cos65^o sin65^o=\\=\frac{cos^265^o+sin^265^o}{sin65^ocos65^o}\cdot cos65^osin65^o=cos^265^o+sin^265^o=1\)
Zastosuj wzory redukcyjne
\(tg25^o=tg(90-65^o)=ctg 65^o\\sin25^o=sin(90-65^o)=cos 65^o\)
Wstaw do wyrażenia
\((ctg65^o+tg65^o)cos65^o sin65^o=( \frac{cos65^o}{sin65^o}+\frac{sin65^o}{cos65^o})cos65^o sin65^o=\\=\frac{cos^265^o+sin^265^o}{sin65^ocos65^o}\cdot cos65^osin65^o=cos^265^o+sin^265^o=1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.