Funkcje3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Funkcje3

Post autor: leszek23 »

Zadanie 3.
Wyznacz granice lewostronne i prawostronne funkcji:
a.) f(x)= (3x)/(x-3) w punkcie x=3;
b.) f(x)= (x^2)/(x^2-4) w punkcie x=2.

Bardzo proszę o pomoc.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

a)
\(\Lim_{x\to 3^-} \frac{3x}{x-3}= \frac{9}{0^-}=- \infty\)
\(\Lim_{x\to 3^+} \frac{3x}{x-3}= \frac{9}{0^+}=+ \infty\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.b
\(\Lim_{x\to 2^-} \frac{x^2}{x^2-4}=\frac{4}{0^-}=- \infty \\ \Lim_{x\to 2^+} \frac{x^2}{x^2-4}= \frac{4}{0^+}=+ \infty\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ