Funkcje1

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leszek23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 13 lis 2017, 20:20
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Funkcje1

Post autor: leszek23 »

zadanie.1
Oblicz granice funkcji w przedziale:
a.) lim (x+3)/(x-1)
lim x→2

b.) lim (x^2 + 3x - 1)
lim x→2

c.) lim (x^2-1)/(x-1)
lim x→1

Bardzo proszę o rozwiązanie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\Lim_{x\to 2 } \frac{x+3}{x-1} = \frac{2+3}{2-1}=5\)
To na prawdę jest aż tak łatwe :) (drugie sam), a trzecie ciut inne , więc pomogę: \(\frac{x^2-1}{x-1} = x+1\) i już jest tak samo łatwe :).
ODPOWIEDZ