Dziedzina funkcji wymiernej z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Dziedzina funkcji wymiernej z parametrem
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m \((m \in R)\), dla których dziedziną funkcji wymiernej \(W(x)= \frac{1}{mx^4+(m+1)x^2+2(m+1)}\) jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Wyznacz wartości parametru m,dla których mianownik,czyli funkcja \(f(x)=mx^4+(m+1)x^2+2(m+1)\) ma miejsca zerowe.Jeśli odrzucisz te wartości m,to zostaną te,dla których D=R.
\(mx^4+(m+1)x^2+2(m+1)=0\\x^2=t\;\;\;\;i\;\;\;t\ge 0\\mt^2+(m+1)t+2(m+1)=0\\\Delta\ge 0\\(m+1)^2-8m(m+1)\ge 0\\(m+1)(m+1-8m)\ge 0\\(m+1)(1-7m)\ge 0\\m\in (-1;\frac{1}{7})\)
Jeszcze rozważ t> lub równe zero,bo takie t da miejsca zerowe w mianowniku...
\(mx^4+(m+1)x^2+2(m+1)=0\\x^2=t\;\;\;\;i\;\;\;t\ge 0\\mt^2+(m+1)t+2(m+1)=0\\\Delta\ge 0\\(m+1)^2-8m(m+1)\ge 0\\(m+1)(m+1-8m)\ge 0\\(m+1)(1-7m)\ge 0\\m\in (-1;\frac{1}{7})\)
Jeszcze rozważ t> lub równe zero,bo takie t da miejsca zerowe w mianowniku...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Dziedzina funkcji wymiernej z parametrem
Tak robiłem i nie wyszło mi tak jak w odpowiedzi w zbiorze czyli \(m \in (- \infty ,-1) \cup <0,+ \infty )\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy