Miejsca przecięć.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Vasili
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 01 kwie 2012, 17:36
Podziękowania: 11 razy

Miejsca przecięć.

Post autor: Vasili »

Witam
Mając dwie funkcję \(y=\)\(7-x^{2}\) oraz \(y=\)\(\frac{3}{2}x\), chcę znaleźć miejsca ich przecięć. Stosuję metodę w której porównuję wartości obu funkcji lecz to nie daję mi dobrych wyników. Jak poprawnie należy to zrobić?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(7-x^2= \frac{3}{2} x\\
\Delta=...\\
\\
...\\
x_1= \frac{-7}{2} \vee x_2=2\)
ODPOWIEDZ