Doprowadź do najprostszej postaci:
a)\(\frac{tg(180^ \circ - \alpha)sin \alpha }{tg \alpha cos \alpha (180^ \circ - \alpha )}\)
b)\(\frac{sin(\pi- \alpha )-sin \alpha }{cos(\pi- \alpha )-cos \alpha }\)
doprowadź do najprotszej postaci
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 09 gru 2016, 09:59
- Podziękowania: 19 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: doprowadź do najprotszej postaci
a)\(\frac{\tg(180^ {\circ} - \alpha)\sin \alpha }{\tg \alpha \cos (180^ \circ - \alpha )}=
\frac{-\tg( \alpha)\sin \alpha }{\tg \alpha (-\cos \alpha )}=\tg \alpha \wedge \alpha \neq \frac{ \pi }{2}+k \pi\)
b)\(\frac{\sin(\pi- \alpha )-\sin \alpha }{\cos(\pi- \alpha )-\cos \alpha }=
\frac{\sin \alpha -\sin \alpha }{-\cos \alpha -\cos \alpha }=0 \wedge \alpha \neq \frac{ \pi }{2}+k \pi\)
\frac{-\tg( \alpha)\sin \alpha }{\tg \alpha (-\cos \alpha )}=\tg \alpha \wedge \alpha \neq \frac{ \pi }{2}+k \pi\)
b)\(\frac{\sin(\pi- \alpha )-\sin \alpha }{\cos(\pi- \alpha )-\cos \alpha }=
\frac{\sin \alpha -\sin \alpha }{-\cos \alpha -\cos \alpha }=0 \wedge \alpha \neq \frac{ \pi }{2}+k \pi\)