Rozwiąż nierówność w przedziale <-2π, 2π>

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Einveru
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 20 sie 2017, 17:16
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Rozwiąż nierówność w przedziale <-2π, 2π>

Post autor: Einveru »

\(\tg 2x > 1\) dla \(x \in <-2 \pi ; 2 \pi >\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(2x \in \left( \frac{ \pi }{4} +k \pi ; \pi +k \pi \right) \\
x \in \left( \frac{ \pi }{8} +k \frac{ \pi }{2} ; \frac{ \pi }{2} +k \frac{ \pi }{2} \right)\)

Dalej pewnie potrafisz.
ODPOWIEDZ