funkcja rosnąca , zbiór wartości funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sedio
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 02 kwie 2016, 17:24
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

funkcja rosnąca , zbiór wartości funkcji

Post autor: sedio »

Witam , potrzebuje pomocy z poniższymi zadaniami za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziękuję
1. dana jest funkcja określona wzorem f(x)=\(-x^{2}\)+8x ta funkcja jest rosnąca w przedziale ?
2. wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= -2\(x^{2}\)-4x+8
3. dana jest funkcja f(x) -\(\frac{1}{x+4}\) ( nie wiem czy jest widoczne chodzi o 1/x+4)
a) narysuj wykres funkcji f(x)
b) narysuj wykres funkcji g(x)-f(x)+3
c)wyznacz zbior wszystkich argumentów dla których wartości funkcji f sa mniejsze od zera
Ostatnio zmieniony 14 lut 2018, 21:32 przez sedio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: funkcja rosnąca , zbiór wartości funkcji

Post autor: eresh »

sedio pisze:Witam , potrzebuje pomocy z poniższymi zadaniami za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziękuję
1. dana jest funkcja określona wzorem f(x)=\(-x^{2}\)+8x ta funkcja jest rosnąca w przedziale ?
\(f(x)=-x^2+8x\\
p=\frac{-8}{2\cdot (-1)}=4\)

funkcja jest rosnąca w przedziale \((-\infty,4>\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: funkcja rosnąca , zbiór wartości funkcji

Post autor: eresh »

sedio pisze: 2. wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= -2\(x^{2}\)-4x+8
\(f(x)=-2x^2-4x+8\\
\Delta= 16-4\cdot (-2)\cdot 8\\
\Delta = 16+64=80\\
q=\frac{-\Delta}{4a}\\
q=\frac{-80}{-8}=10\\
ZW=(-\infty,10>\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: funkcja rosnąca , zbiór wartości funkcji

Post autor: eresh »

sedio pisze: 3. dana jest funkcja f(x) -\(\frac{1}{x+4}\) ( nie wiem czy jest widoczne chodzi o 1/x+4)
a) narysuj wykres funkcji f(x)
b) narysuj wykres funkcji g(x)-f(x)+3
c)wyznacz zbior wszystkich argumentów dla których wartości funkcji f sa mniejsze od zera

\(f(x)=-\frac{1}{x+4}\)
rysujemy \(y=-\frac{1}{x}\) i przesuwamy o 4 jednostki w lewo'

\(g(x)=f(x)+3\)
wykres funkcji f przesuwamy o 3 jednostki w górę

\(f(x)<g(x)\\
-\frac{1}{x+4}<-\frac{1}{x+4}+3\\
x\neq -4\\
-\frac{1}{x+4}+\frac{1}{x+4}<3\\
0<3\\
x\in\mathbb{R}\setminus\{-4\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
sedio
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 02 kwie 2016, 17:24
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: funkcja rosnąca , zbiór wartości funkcji

Post autor: sedio »

dziekuję bardzo za szybką pomoc :) pozdrawiam


ps - podziękowania przyznane :)
ODPOWIEDZ