f. kwadratowa z parametrem - zakres rozszerzony

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mi82
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 05 mar 2009, 00:17
Podziękowania: 131 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

f. kwadratowa z parametrem - zakres rozszerzony

Post autor: Mi82 »

Mam wątpliwość czy dobrze rozwiązuję zadanie:

treść: Dla jakich wartości parametru m każde z dwóch różnych rozwiązań równania \(x^2-6mx+2-2m+9m^2=0\)
jest mniejsze od 4?

moje rozwiązanie:
Aby były dwa rozwiązania to \(\Delta >0\). Z tego warunku wychodzi mi \(m>1\).
Funkcja ma współczynnik a dodatni, zatem ramiona skierowane są ku górze. Aby obydwa miejsca zerowe były mniejsze od 4 to wierzchołek paraboli musi mieć \(p<4\) oraz funkcja musi przyjmować dla argumentu 4 wartość dodatnią.
Z warunku dotyczącego wierzchołka wychodzi mi \(m< \frac{4}{3}\), zaś z warunku dot. f(x)>0 wychodzi mi \(m \in (- \infty , \frac{13- \sqrt{7} }{9}) \cup ( \frac{13+ \sqrt{7} }{9}, + \infty )\).
Po zebraniu wszystkich warunków jako odpowiedź podaję część wspólną tych wszystkich przedziałów, czyli:\(m \in (1, \frac{13- \sqrt{7} }{9})\).
Czy to jest dobrze ?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Rozumowanie jest poprawne.
\(\begin{cases} \Delta>0\\f(4)>0\\\frac{-b}{2a}<4\end{cases}\)

Wyniki obliczeń mam takie same.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ