Czy ktoś byłby w stanie pomóc w zadaniu?
|2x^3+7x^2+7x+2| + |3x^3+5x^2-12x-20| = 0
Pani powiedziała, że trzeba coś "zauważyć", ale nie za bardzo wiem co.
Wielomiany, wartość bezwzględna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 135
- Rejestracja: 06 wrz 2011, 10:39
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 52 razy
- Płeć:
Re: Wielomiany, wartość bezwzględna
To może wskazówka: Wartość bezwzględna z danego wyrażenia będzie zawsze liczbą nieujemną. Zatem aby
\(|2x^3+7x^2+7x+2| + |3x^3+5x^2-12x-20| = 0\)
To jednocześnie muszą zajść dla tego samego \(x\) dwie równości:
\(|2x^3+7x^2+7x+2|=0\) oraz \(|3x^3+5x^2-12x-20| = 0\), czyli
\(2x^3+7x^2+7x+2=0\) oraz \(3x^3+5x^2-12x-20 = 0\)
Rozwiąż oba równania i sprawdź czy zachodzą dla tego samego \(x\).
Jeśli tak to dana liczba będzie również rozwiązaniem wyjściowego równania.
\(|2x^3+7x^2+7x+2| + |3x^3+5x^2-12x-20| = 0\)
To jednocześnie muszą zajść dla tego samego \(x\) dwie równości:
\(|2x^3+7x^2+7x+2|=0\) oraz \(|3x^3+5x^2-12x-20| = 0\), czyli
\(2x^3+7x^2+7x+2=0\) oraz \(3x^3+5x^2-12x-20 = 0\)
Rozwiąż oba równania i sprawdź czy zachodzą dla tego samego \(x\).
Jeśli tak to dana liczba będzie również rozwiązaniem wyjściowego równania.