Wykaż, że podane równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Einveru
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 20 sie 2017, 17:16
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Wykaż, że podane równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie

Post autor: Einveru »

Wykaż, że równanie |\(\frac{4}{x} - p| = p\) ma dokładnie jedno rozwiązanie dla dowolnej liczby p > 0
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

zał: \(x \neq 0 \wedge p>0\)
zwyczajnie dzielisz to na dwa przypadki:
1)
\(\frac{4}{x}-p=p \So x= \frac{2}{p}\)
2)
\(\frac{4}{x}-p=-p \So \frac{4}{x} = 0\)
A to równanie jest sprzeczne i nie ma rozwiązania.
Sumując oba przypadki mam tylko jedno rozwiązanie \(x= \frac{2}{p}\)
ODPOWIEDZ