Wykres funkcji g jest symetryczny do wykresu funkcji f(x) = -\(\frac{3x + 2}{x + 2}\) względem prostej o podanym równaniu. Określ dziedzinę i zbiór wartości funkcji g. Zapisz jej wzór w postaci g(x) \(\frac{a}{x - p} +q\)
a) x = -2
b) y = -3
c) y = -x - 5
Wykres funkcji jest symetryczny do prostej o danym równaniu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(f(x) = -\frac{3x + 2}{x + 2}=-3+ \frac{4}{x+2}\)
funkcja f ma więc dwie asymptoty : poziomą \(y=-3\) oraz pionową \(x=-2\)
a) otrzymana krzywa ma mieć dwie asymptoty : poziomą \(y=-3\) oraz pionową \(x=-2\) i ma być przystająca do podanej i inna niż ona. No to jest taka tylko jedna: \(g(x) =-3- \frac{4}{x+2}= -\frac{3x +10}{x + 2}\)
b) otrzymana krzywa ma mieć dwie asymptoty : poziomą \(y=-3\) oraz pionową \(x=-2\) i ma być przystająca do podanej i inna niż ona. No to jest taka tylko jedna: \(g(x) =-3- \frac{4}{x+2}= -\frac{3x +10}{x + 2}\)
funkcja f ma więc dwie asymptoty : poziomą \(y=-3\) oraz pionową \(x=-2\)
a) otrzymana krzywa ma mieć dwie asymptoty : poziomą \(y=-3\) oraz pionową \(x=-2\) i ma być przystająca do podanej i inna niż ona. No to jest taka tylko jedna: \(g(x) =-3- \frac{4}{x+2}= -\frac{3x +10}{x + 2}\)
b) otrzymana krzywa ma mieć dwie asymptoty : poziomą \(y=-3\) oraz pionową \(x=-2\) i ma być przystająca do podanej i inna niż ona. No to jest taka tylko jedna: \(g(x) =-3- \frac{4}{x+2}= -\frac{3x +10}{x + 2}\)