Wyznacz parametr m dla którego zbiorem rozwiązań jest

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Einveru
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 20 sie 2017, 17:16
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Wyznacz parametr m dla którego zbiorem rozwiązań jest

Post autor: Einveru »

Wyznacz parametr m dla którego zbiorem rozwiązań jest przedział (-2; 0)

a) \(\frac{6}{x} < m\)

b) \(\frac{2}{x + 2} > m\)

c) \(\frac{m}{x} > 6\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz parametr m dla którego zbiorem rozwiązań jest

Post autor: eresh »

Einveru pisze:Wyznacz parametr m dla którego zbiorem rozwiązań jest przedział (-2; 0)

a) \(\frac{6}{x} < m\)

\(\frac{6}{x}-m<0\\
x\neq 0\\
\frac{6-mx}{x}<0\\
(-mx+6)x<0\\
x\in (-2,0)\So -m\cdot (-2)+6=0\So m=-3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz parametr m dla którego zbiorem rozwiązań jest

Post autor: eresh »

Einveru pisze:Wyznacz parametr m dla którego zbiorem rozwiązań jest przedział (-2; 0)

b) \(\frac{2}{x + 2} > m\)

\(\frac{2}{x + 2} > m\\
x\neq -2\\
\frac{2}{x+2}-m>0\\
\frac{2-m(x+2)}{x+2}>0\\
\frac{2-mx-2m}{x+2}>0\\
(-mx+2-2m)(x+2)>0\\
x\in (-2,0)\\
-m\cdot 0+2-2m=0\\
m=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz parametr m dla którego zbiorem rozwiązań jest

Post autor: eresh »

Einveru pisze:Wyznacz parametr m dla którego zbiorem rozwiązań jest przedział (-2; 0)


c) \(\frac{m}{x} > 6\)


\(\frac{m}{x}>6\\
\frac{m-6x}{x}>0\\
x(-6x+m)>0\\
-6\cdot 2+m=0\\
m=12\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ