Podaj przykład funkcji homograficznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Einveru
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 20 sie 2017, 17:16
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Podaj przykład funkcji homograficznej

Post autor: Einveru »

... której wykres ma ten sam środek symetriico hiperbola o równaniu podanym niżej, ale nie ma z nią punktów wspólnych

a) y = \(\frac{2x + 3}{x - 1}\)

b) y = \(\frac{8 - 2x}{x + 3}\)

c) y = \(\frac{-x}{2x - 1}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

a)
\(y= \frac{5}{x-1}+2\)
szukana funkcja to:
\(y'=\frac{a}{x-1}+2 \wedge a \in \rr \bez \left\{ 0,5\right\} \\
y'=\frac{2x+a-2}{x-1} \wedge a \in \rr \bez \left\{ 0,5\right\}\)

pozostałe zrób analogicznie.
ODPOWIEDZ